BLOG

Φωτορύπανση

Το πρόβλημα της φωτορύπανσης.
 
Ο όρος φωτορύπανση περιγράφει το φαινόμενο του υπερβολικού και λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών και τις συνέπειές του. Τα πολλά φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των πόλεων. Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου αλλά και με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συνήθως, σε πρώτη επαφή με το πρόβλημα έρχεται κανείς από τη διαπίστωση ότι ο έναστρος ουρανός έχει πια εξαφανιστεί από τις περισσότερες αστικές περιοχές, χαμένος σε ένα περιβάλλον τεχνητού υπερφωτισμού. Η αποκοπή του σύγχρονου ανθρώπου των πόλεων από τον έναστρο ουρανό, που τόσο τον ενέπνευσε για τέχνη και επιστήμες στην πορεία των αιώνων, είναι μόνο η μία πλευρά του ζητήματος. Η φωτορύπανση έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην πανίδα και στη χλωρίδα, αλλά και σημαντική οικονομική σημασία καθώς είναι δείγμα σπατάλης πολύτιμων ενεργειακών πόρων. Η φωτορύπανση, λοιπόν, είναι ένα πολυδιάστατο σύγχρονο πρόβλημα και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά καθώς αγγίζει διάφορους τομείς της ζωής στη Γη. Θα εξετάσουμε το ζήτημα από όλες τις πλευρές, την αποκοπή από τον έναστρο ουρανό και τις επιπτώσεις στην αστρονομία, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία αλλά και στη ζωή στις πόλεις.
 
Φωτορύπανση και Περιβάλλον.
Η φωτορύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά στα ζώα αλλά και στα φυτά αλλά και έμμεσα από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
 
Ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής:
- Δυσκολία προσανατολισμού των ζώων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των χελωνών careta careta όπου τα νεογέννητα προσανατολίζονται προς τη θάλασσα καθοδηγούμενα από  την ανάκλαση φωτός στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για πουλιά που παραπλανώνται από φωτεινά και ψηλά κτίρια.
- Επιπτώσεις σε συμπεριφορά και φυσιολογία νυχτόβιων ζώων αλλά και επίδραση σε φυτά που ανθίζουν τη νύχτα.
- Επίδραση στο ζωοπλαγκτόν με έμμεσες επιδράσεις σε οικοσυστήματα λιμνών αλλά και στους υδάτινους πόρους
Η φωτορύπανση επηρεάζει το περιβάλλον από την ενεργειακή σπατάλη που την προκαλεί. Η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται την αυξημένη παραγωγή καυσαερίων και αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η σπατάλη ενέργειας για φωτισμό είναι και αυτή ένα κομμάτι της σύγχρονης υπερκατανάλωσης ενέργειας.
 
Φωτορύπανση και Οικονομία.
Η φωτορύπανση πηγάζει επί της ουσίας από σπατάλη ενέργειας. Τα πραγματικά αίτια του προβλήματος είναι ο υπερβολικός αλλά και ο λανθασμένος φωτισμός. Έτσι, μεγάλα ποσά ενέργειας ξοδεύονται είτε για φωτισμό που πάει χαμένος, για παράδειγμα στοχεύοντας τον ουρανό, είτε για το φωτισμό χώρων όπου δεν είναι απαραίτητος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος. Πολύ συνηθισμένη είναι η σπατάλη ενέργειας από το ίδιο το κράτος και τους δημόσιους φορείς για το φωτισμό των δημόσιων χώρων και κτιρίων. Η οικονομική επιβάρυνση αυτή αφενός ζημιώνει όλους τους πολίτες, αφετέρου αποτελεί σπατάλη πολύτιμων ενεργειακών πόρων.
 
Φωτορύπανση και ζωή στις πόλεις.
Πέρα από επιπτώσεις στη φύση, η φωτορύπανση των πόλεων έχει επιπτώσεις και στην ίδια τη ζωή του ανθρώπου στην πόλη. Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους η φωτορύπανση επιδρά στη ζωή του ανθρώπου είναι οι εξής:
 
Θάμβωση και οπτική όχληση.
Συχνό φαινόμενο στις πόλεις είναι η φωτορύπανση να προκαλεί όχληση στους πολίτες. Ενώ οι σωστές ποσότητες φωτισμού βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα τις ώρες που έχουμε σκοτάδι, οι υπερβολικές ποσότητες φωτισμού προκαλούν θάμβωση και μείωση της όρασής μας. Συχνό φαινόμενο είναι οι δυνατοί προβολείς που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικές πινακίδες ή άλλα δυνατά φώτα που χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς με πιο συχνά τα φώτα "ασφαλείας". Ο υπερβολικός φωτισμός και η οπτική όχληση μειώνουν την ποιότητα ζωής στο περιβάλλον των πόλεων, από αισθητική αλλά και πρακτική άποψη.
 
Πρόκληση ατυχημάτων.
Η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων είναι μια συχνή επίπτωση του υπερβολικού φωτισμού. Και σε αυτή την περίπτωση ο σωστός  φωτισμός είναι καθοριστικής σημασίας για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Ωστόσο, ο υπερφωτισμός ή ο λανθασμένος φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση ατυχημάτων. Η θάμβωση του οδηγού κατά την οδήγηση μειώνει την οπτική του αντίληψη ενώ οι απότομες εναλλαγές σκοτεινών και πολύ φωτεινών σημείων δυσκολεύουν το ανθρώπινο μάτι να προσαρμοστεί με αποτέλεσμα τη μείωση της οπτικής αντίληψης του οδηγού.
 
Επίδραση στην ψυχολογία και την υγεία.
Η φωτορύπανση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Πονοκέφαλοι και αϋπνίες έχουν αποδοθεί μεταξύ άλλων και στον υπερφωτισμό. Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από χρόνο παραμονής στο σκοτάδι για να συντελεστούν διάφορες λειτουργίες του σωστά ωστόσο το σύγχρονο "διαρκώς φωτεινό" αστικό περιβάλλον μειώνει αυτή τη δυνατότητα.

LED Aλήθειες που Πρέπει να Γνωρίζουμε

Είναι γνωστό ότι τα LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Τι σημαίνει αυτό ;

Τα LED από μόνα τους σαν αυτόνομες μονάδες φωτισμού μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 50.000 ώρες λειτουργίας. Αυτό είναι εφικτό όταν η ποιότητα κατασκευής τους και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι


Μέσα στο σποτ – λάμπα που θα λειτουργήσουν τα
LED ενσωματώνεται και ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός (led driver η αλλιώς ballast) που μειώνει και ταυτόχρονα σταθεροποιεί την τάση για λειτουργήσουν τα LED στα όρια των προδιαγραφών τους .κορυφαία και θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έτσι λοιπόν έπειτα από τους κατάλληλους ελέγχους έχουμε μια τέλεια μονάδα LED. Τι γίνεται όμως όταν το LED αυτό πρέπει να ενσωματωθεί μαζί με άλλα προκειμένου να κατασκευαστεί ένα φωτιστικό σώμα ισχύος; Σκεφτείτε ότι το κάθε Led πρέπει να τροφοδοτηθεί με πολύ χαμηλή τάση για να λειτουργήσει χωρίς να καταστραφεί (από 2,5 έως 4,5 volt DC αναλόγως το είδος).

Τι γίνεται όταν αυτό πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα σποτ για παράδειγμα GU10 220V που λειτουργεί στα 220 volt τάση δικτύου;

Αυτή η ηλεκτρονική διάταξη περιέχει διόδους αντιστάσεις πυκνωτές και άλλα παρόμοια ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Όλα αυτά συνδυάζονται με την κατάλληλη συνδεσμολογία και οδηγούν στην λειτουργία τα Led. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι όλα αυτά τα επιμέρους ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής με LED. Πειράματα και εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι γύρο στις 35.000 ώρες αν και εφόσον η θερμοκρασία του συστήματος LED δεν ξεπερνά τους 65 βαθμούς κελσίου. Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε επίσης και στην θερμοκρασία λειτουργίας. Οι περισσότεροι κατασκευαστές σκευών φωτισμού LED σχεδιάζουν προϊόντα λαμβάνοντας υπόψη τους το πρόβλημα αυτό. Μεγαλώνοντας την επιφάνια ψύξης των λαμπτήρων με πολύπτυχα και διάτρητα φύλα αλουμινίου συνήθως το πρόβλημα αυτό λύνεται. Σε ποιο ακριβά και πολύπλοκα συστήματα πολύ υψηλής ισχύος χρησιμοποιονται ακόμα και μικροί ανεμιστήρες (blowers) σε συνδυασμό με αλουμινένιες ψύκτρες.


 
Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της κατασκευής των λαμπτήρων Led είναι και η συναρμολόγηση τους. Οι λαμπτήρες LED και ανάλογα με τον τύπο αυτών αποτελούνται από την συστοιχία των LED, το εξωτερικό περίβλημα, τον φακό διάχυσης, τις ψύκτρες ,τους ακροδέκτες η την βάση (βιδωτή μεγάλη ή μικρή Ε27-Ε14) και το ηλεκτρονικό μέρος ballastή driver. Η συστοιχία των LED είναι προσαρμοσμένη πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινίου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο ώστε να έχουμε την καλύτερη απαγωγή θερμότητας προς τις ψύκτρες.Ο φακός διάχυσης είναι κατασκευασμένος από ειδικό πλαστικό υψηλής διαφάνειας το οποίο δεν πρέπει να αλλάζει χρώμα με την πάροδο του χρόνου .Οι ψύκτρες είναι από αλουμινιο και είναι ενσωματωμένες από κατασκευής με το πλαστικό περίβλημα το οποίο περιέχει και τον driverτων LED. Η διαδικασία συναρμολόγησης πραγματοποιείτε με το χέρι χρησιμοποιώντας λεπτές βίδες οι οποίες συγκρατούν όλα τα παραπάνω επιμέρους εξαρτήματα στην θέση τους. Εσωτερικά στις επαφές των επιμέρους στοιχείων εκτός από τους φακούς διάχυσης χρησιμοποιείτε μια ειδική παχύρευστη σιλικόνη (θερμοαγώγιμη πάστα) που παραμένει πάντα υγρή και βοηθά καταλυτικά στην απαγωγή θερμότητας από τα LED και τον driverπρος τις ψύκτρες. Σε φτηνές κατασκευές λαμπτήρων LED έχει παρατηρηθεί η χρήση κόλλας η όποια με την πάροδο του χρόνου και την υψηλή θερμοκρασία καίγεται (καρβουνιάζει) και θαμπώνει εσωτερικά τους φακούς διάχυσης και καθιστά τον λαμπτήρα επικίνδυνα εύφλεκτο.

ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ

blog post photo 1

Στον παρακάτω πινάκα παρέχεται ερμηνεία στα κυριότερα χαρακτηριστικά των φωτιστικών led, λάμπες, σποτ κ.α.

Οι μονάδες μέτρησης θα σας βοηθήσουν να αναγνώσετε και να συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά τους ώστε να μπορείτε να επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα led φωτισμού.
 ΟΡΙΣΜΟΙ, ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ:
 ΌΡΟΙ
 ΟΡΙΣΜΟΣ
 ΜΟΝΑΔΕΣ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

 
Χρώμα του φωτός
 
Kelvin (K)
 
Το φως του ήλιου κατά την ανατολή είναι 1800K
100W λάμπα πυράκτωσης είναι 2850K
συννεφιασμένος ουρανός είναι 6500K
 
ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (CRI)
 
Επίδραση του φωτός στα χρώματα
 
Κλίμακα από το 0 στα 100 με το φως του ήλιου σε 100
 
Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο «αληθινά» θα φαίνονται τα χρώματα
 
ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ
 
Η ένταση του φωτός
 
Lumens
 
(lm)
 
Όσο υψηλότερη είναι τα lumens, τόσο ποιο δυνατό είναι το φως
 
ΙΣΧΥΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
 
Η κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
 
Watts
 
( W )
 
Όσο λιγότερα είναι τα watt, τόσο λιγότερη είναι η ενέργεια που καταναλώνεται
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
Η αποδοτικότητα της λάμπας για να μετατρέψει ηλεκτρική ενέργεια σε φως
 
Lumens per Watt
 
(lm/w)
Οι πιο αποδοτικοί λαμπτήρες παράγουν περισσότερο φως χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια